Klubbverksamheten en inkörsport till Gillet

28.12.2022 kl. 12:33
Business och gemenskap. De här ledorden gäller också för tiotalet specialklubbar som verkar på Handelsgillet.

En aktiv klubbverksamhet möjliggör dessutom något av ”välja och vraka” för Gillets cirka 960 medlemmar. Klubbverksamheten startade år 1990 då biljard- och bridgeutskottet ombildades till två klubbar. Klubbarna blev snabbt flera, många är fortfarande verksamma.

Initiativen till klubbar med aktiviteter, som inte kan bedrivas inom den egna fastigheten, skapade till en början en viss oro för att det tär på Gillets huvudsakliga syften. En oro som har visat sig vara obefogad, då klubbarna på många sätt inte bara fungerar som ett komplement, utan också skapar en starkare känsla av samhörighet.

Lockar nya medlemmar

I dagsläget lockas många nya medlemmar av möjligheten att utöva sitt särintresse i någon eller några av Gillets klubbar. De fungerar i praktiken som en inkörsport till Gillet.

Då föreningen grundades 1857, för utbildandet av handelsbiträden, hade medlemmarna snabbt börjat samlas kring mat och dryck, sång och musik. Det är än i dag mycket gångbart, rentav så starkt att det finns specialklubbar som Gillekockarna, Vinklubben och Jazzgillarna.

Den äldsta ”specialverksamheten” inom Gillet är biljard, som går tillbaka till sent 1800-tal. Den egna Biljardklubben har under sina 32 år bevisligen fungerat som ett lockbete för unga nya Gille-medlemmar.

Egen biljardsal

Biljardklubbens lokaliteter finns i källaren. Klubben har två snookerbord och ett mötesrum med tv-screen och tre bordsgrupper.

Klubben har 98 medlemmar, varav cirka 60 är aktiva. Snookercupen, med handikapp, spelas varannan måndag klockan 17–22. Dessutom spelas separata klubbmästerskap, scratch och handikapp.

Den traditionella skinkguerren spelas i december. Efter guerren har klubben sin säsongavslutning med prisutdelning och middag.

Varje höst utkämpas klubbkampen på kajsabord mot Svenska Klubben i Tammerfors och vår-  och höstkampen mot Börsklubben i Helsingfors.

Nya spelare introduceras till snooker varje onsdag klockan 14–17. Alla Handelsgillets medlemmar är välkomna att delta, säger Roger Rajalin som verkar som coach tillsammans med Tomas Köhler.

Biljardklubben är medlem i Finska Biljardförbundet rf och till exempel Sauli Solhagen, 7-faldig finsk mästare i trevallscarambollage, representerar Handelsgillet.

Bridge på klubben

Bridge har spelats på Gillet i organiserad form sedan slutet av 1970-talet och fortsätter att samla en aktiv grupp spelare varje onsdag under säsong, med nybörjarna i gång från klockan 12 till 16 och de längre hunna efter det.

– Vi har totalt 53 medlemmar, av vilka cirka 30 är aktiva. Onsdagsbridgen lockar vanligtvis mellan 16 och 28 spelare, säger Carl-Johan ”Chester” Blomstedt, som leder verksamheten.

Bridgeklubben har livligt samarbete med Svenska klubben i Tammerfors, Börsklubben och Suomalainen Klubi. Spelet i Tammerfors har under de senaste åren utvidgats till ”Fyrklövern” där också lag från Vasa och Åbo deltar.

Populär golf

Den aktivaste klubben är Golfgillarna, med över 150 medlemmar, som från slutet av april till början av oktober, varje tisdag, lockar kring 60 medlemmar till tävlingsspel på någon nyländsk bana.

– Utöver vår Gilletour spelar vi om mästerskapet och veteranpokalen för 75 år fyllda. Vi har också en öppen tävling där medlemmarna bjuder in en utomstående som partner. Ganska ofta slutar det med ansökan om medlemskap och många nya Gillemedlemmar har hittat föreningen den här vägen, säger Johan Bergström, som styrt upp verksamheten de senaste fyra åren.

Golfgillarna är redan ett begrepp på golfbanorna och vanligtvis en välkommen gäst.

– Samstart är vårt krav. Det gör att vi kan träffas och umgås både före och efter spel, då vi har gemensam lunch och prisutdelning. Så skapas en varm stämning och gemenskap,säger Bergström.

I år har verksamheten utökats till en klubbkamp mot Helsingin Suomalainen Klubi, och kan förhoppningsvis redan nästa år utökas till en trekamp med Börsklubben som tredje part. Gillet tog första inteckningen i vandringspriset.

Mat och dryck

Vinklubben, som grundades redan 1991 och sedan starten följt avec-principen i sin verksamhet, är likaså populär med 168 medlemmar. Under året har klubben haft fyra vinprovningar med totalt 205 deltagare.

– Årets höjdpunkter har varit vinkryssningen till Stockholm med god mat och vinprovningar på båten, samt nya vinklingar på Stockholm under en guidad tur samt lunch på Ulla Vinblad. Vinresan till Frankrike var också givande, säger Sten ”Trolle” Lindgren, som leder Vinklubben.

Vinklubben har ett naturligt samarbete med Gillekockarna, som startades av Martin Englund och René Lardot 1995. Gillekockarnas december- och majkväll gästas traditionellt av en representant för Vinklubben, för att presentera viner som passar till kvällens rätter.

Gillekockarna är nu 35 till antalet, av vilka ett drygt tiotal deltar aktivt i kockkvällarna en gång i månaden på Grundskolan Norsen.

Flera Gillekockar har under årens lopp blivit intagna i Chaîne de Rôtisseurs, Sällskapet Finlands Gastronomer och andra föreningar, vars verksamhet har en anknytning till mat och dryck.

Jazzgillarna har cirka 100 Gillemedlemmar på postninglistan. Sju månatliga ”spisarkvällar” per år samlar ett tjugotal medlemmar per gång.

Höjdpunkten är aveckvällen i Festsalen med levande jazz varje höst. I år stod en tribut till Louis Armstrong och Ella Fitzgerald, med Kalevi Louhivuori på trumpet och sång samt Nina Mya som andra vokalist på programmet. Som vanligt fullsatt, med 90 personer på plats för att njuta av musiken och matserveringen.

Börsgillarna på uppgång

Börsgillarna startade sin verksamhet vårvintern 2000 till en början i en ganska liten krets, men i dag räknar klubben in 160 medlemmar. Klubben arrangerar månatliga träffar med inbjudna föredragshållare från banker, fondbolag eller börsbolag och behandlar olika aspekter inom ekonomi samt aktie- och fondsparande. 

– Vi lär oss av varandra hur man bäst får information om denna hobby, och naturligtvis försöker vi få goda tips beträffande lönsamma placeringsobjekt. Målsättningen är att få med fler intresserade Gillebröder samt att kunna ordna fler företagsbesök och föreläsningar under året, säger Kim Westerén, börshövding sedan ett år tillbaka.

Den årliga placeringstävlingen har ordnats sedan 2003. Deltagarna placerar fiktivt 30 000 euro fördelat på tre aktier, och ett halvt år senare utses vinnaren.

En ny historia

Historieklubben hör till de nyare klubbarna, klubben har 122 medlemmar, och samlar ofta hälften av medlemskåren till sina möten, första måndagen varje månad.

– Temat och föredragshållaren styr. Professor Henrik Meinanders föredrag i höst om självständighetssträvanden före 1917 var mycket populärt, säger Derek Breitenstein, som i år tagit över som klubbledare.

Klubben har ambitionen att framöver ordna intressanta avecresor med historisk anknytning.

Ett annat färskt tillskott är Gilleprenörerna, vars syfte är att skapa samhörighet bland entreprenöriella medlemmar av Gillet. Inom klubbben kan man utbyta erfarenheter, utvecklas personligt, knyta nya kontaktersamt delta i relevanta evenemang och program.

Gilleprenörerna, med bara ett halvt år på nacken har redan lockat nya unga medlemmar till Gillet. Klubbens slogan ”Innovation, tillväxt och hållbarhet” är som gjord för att passa in också för hela 165-åriga Handelsgillet.

 

Thomas Hallbäck